7 passes per tastar cervesa com un professional

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

 

tastar cervesa

Tastar cervesa va molt més enllà d’obrir la preuada beguda i empassar-la. Per tal de comprendre i gaudir la cervesa que estiguis degustant ( i bevent) existeixen una sèrie d’estratègies de fàcil posada en pràctica, així com alguns consells generals i trucs per treure el màxim profit de les seva escuma.

 

Per tal d’ensenyar-te a degustar la cervesa com tot un professional, dividim el procés en set etapes principals:

 

1. Servir-la

Independentment de prové del barril, de l’ampolla o d’una llauna, una de les característiques principals en el cas de la cervesa artesana és que aquesta ha de ser abocada a la seva copa pertinent. En tot cas, és molt recomanable que la cervesa sigui abocada en una copa que s’adapti a l’estil de cervesa.

És important que es generi una capa d’escuma, de mode que es protegeixi la cervesa de la seva oxidació i aquesta pugui mantenir els seus matisos. Algunes cerveses fan poca escuma, en aquests casos es recomana separar l’ampolla del got per poder trencar la cervesa i que faci més escuma. Una altra cosa que cal tenir en compte a l’hora d’abocar-la són els pòsits, que en la majoria dels casos s’han de deixar en el cul de l’ampolla i no servir-los, exceptuant el cas de les cerveses de blat (com la nostra White IPA), ja que el llevat que queda al fons de l’ampolla aporta matisos a aquest estil de cervesa.

olorant cervesa

2. Mirar-la

Una cop abocada la cervesa, els següent pas és fer-hi una bona ullada. Què hem de mirar? Cal tenir en compte el seu color, així com la densitat de l’escuma i la seva vivacitat. Quan parlem de vivacitat ens refereim a la capacitat amb l que la beguda desprèn el seu gas i això es diferencia en alguns estils, per exemple una cervesa de blat deixar anar molt de gas en comparació amb una pale ale.

 

3. Homogeneïtzar-la

És important moure lleugerament la copa on hem servit la nostra cervesa, de manera que en podrem extreure tots els aromes i matisos, fins i tot aquells més subtils. Amb aquest petit moviment també aconseguim avaluar la capacitat de retenció de l’escuma de la cervesa.

4. Olorar-la

Just després del petit moviment, hem d’entendre la cervesa “en nas”. Per això durem a terme dues inhalacions agudes i ràpides per a continuació, prendre una aspiració més relaxada i normal. Després d’aquesta última, encara recomanaríem una última aspiració amb la boca oberta. En aquest cas és important assegurar-nos que estem en una àrea sense olors estranys, , forts o acaparadors ja que afectarien a l’experiència.
Podem diferenciar entre aroma a cereal (malta o blat, a llúpol ( i als diferents tipus de llúpols), a aromes afruitats i a aromes especials a causa de la seva fermentació .

drink15. Beure-la

Ara ja ha arribat el desitjat moment. Farem i glop i comprovarem que, després de tots els passos anterior,s ha estat encertat esperar una mica. Ara ja estem preparats per beureña i gaudir, però ull! mica en mica

6. Identificar el sabor

En primer lloc, beurem un petit glop en el que impregnarem la nostra boca de cervesa per estimular les papil·les gustatives, però no serà fins arribar al segon glop que podrem identificar les notes gustatives. És important tenir en compte que els sabors més àcids es queden als laterals de la llengua , els dolços a la part del davant i els més amargs a la part posterior. Les notes de sabor seran semblants a les olfactives, podent-ne identificar majoritàriament el gust de cereal, l’afruitat i el llupolitzat.

7. L’hora de la reflexió

La majoria dels tastadors de cervesa acostumen a portar una llibreta on podran escriure les seves notes de tast, descrivint com ha estat l’experiència de beure. Aquest fet farà que aconsegueixin de mica en mica trobar més matisos i identificar millor els diferents aromes, sabors, colors….

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *