El miracle de la cervesa

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

No se sap del cert com es va descobrir la cervesa, però el que sí que es pot afirmar és que ja era coneguda fa milers d’anys, probablement coincidint amb el descobriment de l’elaboració del pa. Algú es va adonar casualment que el cereal remullat amb aigua, donava una beguda dolça. Aquest most dolç, un cop fermentat de forma natural en deixar-la uns dies reposant, es va convertir en la primera cervesa.

Cervesa a l'antic Egipte

No se sabrà mai on va aparèixer per primera vegada, potser en un poblat sumeri,  perquè la cervesa és universal, a tots els continents es coneix des de l’antiguitat. A cada lloc adaptada al cereal que es conreava.

Podríem pensar que a Europa la van exportar els poblats germànics, però el cert és que els primers vestigis del continent van ser trobats a l’antic poble de Genó, l’actual Aitona, al Segrià.

Tot i que estem parlant del mateix producte, la cervesa de l’antiguitat no s’assemblava a l’actual. Es tractava d’un líquid més espès i grumollós, considerat més un aliment que una beguda i amb prou feines carbonatada.

Durant l’edat mitjana són els monastirs qui controlen la producció de cereals. Això lligat a la seva capacitat d’organització i de transmissió del coneixement els porta a ser bons elaboradors de cervesa. En aquest època el consum de cervesa es converteix també en una necessitat sanitària, donat que es tracta d’un liquid desinfectat, a diferència del que passa amb les aigües dels manantials naturals.

Al segle XIX es posen les bases del que serà la cervesa actual. Per una banda, la revolució industrial porta les primeres màquines i per l’altra, Pasteur descobreix que el secret de la fermentació es deu a un petit microorganisme: els llevats, que digereixen els sucres convertint-los en alcohol.

Pasteur també va descobrir que per cada tipus de fermentació actuava un determinat microorganisme. Aquest és motiu de la primera gran divisió en els tipus de cervesa: Les “lager” i les “ale”, però de tipus de cervesa en parlarem en un altre post.

Més sobre la història de la cervesa

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *