Existeix la cervesa catalana?

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

Des de fa pocs anys a Catalunya estem experimentant el que anomenem “boom” de la cervesa artesana. Un procés que ens ha d’equiparar en més o menys temps als països del nostre entorn de més gran tradició cervesera.Aquest “boom” te coses positives, com el creixent coneixement i valoració d’aquest tipus de cerveses, però també de negatives, com en qualsevol bombolla o creixement ràpid de l’oferta i la demanda.

La qüestió que se’ns planteja en aquest moments és: Si a Catalunya no tenim ni maltes, ni llúpols, ni cultura cervesera, que és la cervesa catalana?Una cervesa amb maltes  llúpols i que copia un estil forani, però que s’ha embotellat aquí, és realment una “cervesa catalana”?

O al contrari: Una cervesa dissenyada a Catalunya per catalans però fabricada fora, com el cas de la nostra White IPA, no es pot considerar cervesa catalana?

El debat és apassionant i a més no en tenim la resposta…

El que sí podem constatar és que per sort, hi ha intents de crear coses noves per fer un producte singular i de qualitat. Aquests intents habitualment passen per afegir algun producte fermentable autòcton com l’espelta, en el cas de la Toc d’espelta d’Art Cervesers o el fajol, la ratafia i d’altres ingredients de les Keks. Per sort, a banda de tenir més cerveses, en els propers anys també tindrem més cervesers millor formats, amb talent i inquietuds que milloraran el panorama actual.

Un dels valors més reconeguts dels catalans arreu del món és la nostra capacitat creativa. En l’arquitectura, en la cuina o en el disseny hem estat capaços d’agafar el millor de les tradicions d’arreu del món i passar-ho per el nostre filtre per fer coses noves i millors. Esperem que amb la cervesa passi el mateix i quan es desinfli la bombolla, quedi una pòsit de bona cervesa catalana que pugui ser reconeguda com a tal per la comunitat internacional dels amants de la bona cervesa.

Mentrestant queda molta feina per fer entre tots.

Salut i cervesa!

Pere Móra – BIIR

imatge original: http://www.cervesacatalana.com

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *