Les Lager

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

flautaCom deiem en un post anterior: “Quina cervesa demano”, podem dividir les cerveses en dos grans grups, depenent del seu tipus de fermentació, les Lager i les Ale

el 1883 l’aïllament de la soca de llevat Saccharomyces carlsbergiensisque fermenta a baixa temperatura, va donar lloc a les cerveses “lager” o de baixa fermentació.

El terme lager en alemany vol dir “emmagatzematge” en referència al llarg periode que passen aquestes cerveses emmagatzemades a baixa temperatura per madurar correctament.

Algunes Lager també són conegudes com a pilsen, pils o pilsner, en referència a les que tenen el seu origen a la ciutat Txeca de Plzen.

Les Lager es serveixen molt fredes, són espumoses i d’un color daurat molt atractiu, encara que són més fluxes en aromes i complexitat de sabors que les ale, són molt refrescants. Això va fer que al segle XIX, ràpidament tinguesin un gran èxit entre la població. La gran inversió en equips de fred que requeria va fer que fossin les grans corporacions les que la fabriquessin de manera industrial. La majoria de petites cerveseries locals que produïen cerveses del tipus ale, no van poder aguantar la competència i van acabar desapareixent o absorbides per aquestes grans corporacions agroalimentàries. Lamentablement, quan les empreses creixen massa sovint  es centren en  el benefici econòmic, per sobre de la qualitat.  Les conseqüències són evidents, el 99,9% de la cervesa consumida al nostre país és del tipus “lager” i  el mercat està dominat per molt poques marques, que fabriquen un producte molt similar conegut com a “international lager”. Estrella, San Miguel, Heineken, Moritz…. en són exemples. El domini de la cervesa tipus “refresc” fa que una gran part de consumidors no coneguin un altre tipus de cervesa.

fàbrica de cervesa industrial

Estils de cervesa Lager: German pilsner, Bohemian pilsner, American pilsner, American lite, American standard, American premium, American dark, Munich helles, Dormuntder, Munich dunkel, Schwarzbier, Helles bock, Doppelbock, Traditional bock, Eisbock, Märzen.

Per sort però, també podem trobar industrials petits i grans que cuiden el seu producte i podem gaudir d’algunes lager fantàstiques.

Per beure una bona lager us recomanem:

Pilsner Urquell, la mare de totes les pils.

Naparbier Pilsner,  artesana sense filtrar ni pasteuritzar, fabricada a Navarra.

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *