Les cerveses d’hivern o cerveses de Nadal

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

Moltes fàbriques de cervesa artesana centren els seus esforços, durant aquestes dates, en les cerveses de Nadal. Un producte que normalment es caracteritza per ser aromàtic i especiat, de colors torrats i foscos i per la seva alta graduació alcohòlica.

No es tracta d’un estil en si mateix, ja que les cerveses de nadal poden ser molt diferents les unes de les altres, tot i que acostumen a compartir trets comuns que permeten diferenciar-les de les que es fan en altres èpoques de l’any. La realitat és que les cerveses de Nadal són cerveses de temporada que es fabriquen per a l’època hivernal i que estan pensades per a ser begudes durant el temps de fred. Aquestes, en molts casos acostumen a tenir altes graduacions alcohòliques i destaquen pel seu cos, de manera que ajuden a passar les altres temperatures fan entrar en calor. A més, són reconegudes pel seu alt contingut en espècies i és molt fàcil trobar-hi ingredients com la vainilla, la canyella, l’estragó o la nou moscada i reconèixer-hi fruites com les prunes o les panses.

No podem parlar de cerveses de nadal sense esmentar Bèlgica, país cerveser que remunta la seva producció de cerveses nadalenques a principis del segle XX. Els mestres cervesers belgues les comencen a fer a finals d’estiu o a principis de la tardor i estan pensades per a que siguin diferents i especials i –en molts casos- de producció única i limitada. Tot i que es tracta de productes estacionals, les fàbriques sempre procuren que les seves cerveses d’hivern estiguin a punt per a poder ser presentades per a l’època nadalenca, fet que explica que les seves etiquetes i els dissenys dels diferentes packagings al·ludeixin a aquesta època de l’any. Són moltes les brouwerijen belgues que presenten cada any les seves ja reconegudes cerveses nadalenques. La Sant Bernardus Christmas Ale, la Bush Noel o la Gouden Carolus Christmas són alguns dels típics productes esperats per a aquesta època. Productes, que en la majoria dels casos, canvien d’un any a un altre, ja que alguns dels ingredients de les seves receptes poden variar d’un any a l’altre.

chirstmasbeerAltres països a on també existeix una forta tradició de producció de cerveses nadalenques o d’hivern són Anglaterra amb les seves Winter Warmer, Alemanya amb les seves típiques Weihnachtsbier o els Estats Units a on aquestes són també són conegudes com Winter Beer o American Christmas Beer. En el primer cas, ens trobem davant una cervesa daurada, un concepte diferent de la resta de les altres cerveses d’hivern, tot i que té més cos i més amargor que les típiques cerveses alemanyes, a diferència de les angleses a on hi trobem espècies i maltes, un lleuger toc dolç i una graduació alcohòlica més alta de la que hi trobem a la resta de la cervesa anglesa. El toc diferencial en aquest cas ve donat per les American Winter Beer, que destaquen per la presència de malta per sobre del llúpol, fet que dóna com a resultat esplèndides Stout amb molt de cos, en les que també podem percebre notes especiades, com la Avery Old Jubilation o la Southern Tier 2XMAS.

Cada vegada són més les fàbriques de cervesa que s’apunten a llançar una cervesa per aquestes dates i més enllà d’aquelles més conegudes que ja hem esmentat, comencen a sorgir productes diferents per aquestes èpoques de l’any, que trenquen els esquemes més clàssics i que s’adapten als diferents paladars com la llupolitzada Rogue Santa’s Private Reserve Ale o la Hoppin’ Frog Frosted Frog Christmas Ale, que segons alguns dels seus bebedors té gust de pa de Gingebre.

Catalunya no es queda enrere i malgrat que l’hivern no és gaire gèlid en aquesta zona, algunes fàbriques de cervesa presenten els seus bregatges d’hivern per a aquesta època de l’any. És el cas de la Reptilian Solstici d’hivern o de la Hivernale del Montseny.

Una inicativa cada vegada més popular doncs, entre els mestres cervesers i les fàbriques de cervesa artesana i una molt bona opció per aquestes dates.

Bones Festes!

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *