Quina cervesa demano?

FacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

El primer problema que tenim quan arribem a un local on tenen varietat de cerveses és triar-ne una. Acostumats com estem a demanar una cervesa, o una canya sense especificar res més, i se suposa que ens serviran una cervesa rossa, freda, refrescant… Però això no va així a molts països i per sort, a alguns locals del nostre, tampoc.

Hi ha moltes maneres de classificar les cerveses: per els ingredients, per l’origen, per l’aspecte… però hi ha una primera classificació que divideix a les cerveses en dues grans famílies: les “lager” i les “ale”, pronuncides [lah-ger] i [eyl] en anglès.

LES LAGER

Lager

Són les típiques cerveses daurades, espumoses, de baixa graduació i refrescants. És la cervesa perfecta per apagar la set. Per contra, es pobre en sabors i s’ha de beure ben freda si no volem que hi aflorin gustos indesitjats. Tenen el seu orígen a Alemània, d’on ve el seu nom. Lager vol dir emmagatzemar, ja que requereixen un llarg període de guarda en fred. Des del punt de vista tècnic, també són anomenades cerveses de “baixa fermentació”, perquè aquesta es produeix a baixes temperatures i a la part baixa del tanc de fermentació per el tipus de llevat que s’utilitza.

Algun estils de lager són les Pilsner, o Pils, i les Bock. En podem trobar fàcilment sobretot de tipus industrial com Estrella, Voll-Damm, Moritz…

LES ALE

Pale Ale

O cerveses d’”alta fermentació” per la raó contrària a les lager. Són cerveses amb més cos, generalment més alcohol i més gustoses que les lager. N’hi ha una gran quantitat d’estils en funció dels ingredients i processos de fabricació. La gamma de colors també va del groc pàl·lid de les wit belgues al negre intens d’una stout irlandesa. Són cerveses adequades per degustar amb tranquil·litat o acompanyar un àpat.

Entre les ale podem trobar les Pale Ale, les IPA, les Stout, les cerveses belgues d’abadia…

Dins les Ale hi robem les cerveses “Làmbiques” o de fermentació espontània. Són un tipus de cerveses de les que se’n fa molt poca producció. Aquestes cerveses fermenten amb llevats salvatges d’una zona concreta de Bèlgica. Tenen notes àcides que recorden a la sidra i es poden deixar madurar amb cireres o fruits vermells per atenuar la seva acidesa natural.

beers-periodic-table_50290a5d22692

One Comment

  1. Pingback: Les Lager | BIIR

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *